Wij gebruiken cookies

Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

Parijse wortelen

Een van onze hoofdactiviteiten is het verwerken van Parijse wortelen, bestemd voor de conservenindustrie. De teelt vindt voornamelijk op contractbasis plaats bij akkerbouwers in Flevoland, Drenthe en Friesland. Het verwerken van het product gebeurt op ons bedrijf in Creil. Hieronder vind u een chronologisch overzicht van zaad tot eindproduct.

Zaaien

Rond begin april wordt de grond droog genoeg om te bewerken. Dan kunnen we beginnen met zaaien. Onze loonwerker zaait één voor één alle percelen volvelds (dus niet in rijtjes) in met wortelen.

 

Opkomst

Het verschijnen van de kiemplantjes boven de grond is een van de belangrijkste momenten voor de teelt van Parijse wortelen. Als, door bijvoorbeeld droogte, teveel zaad niet kiemt krijg je een “hol” gewas. Als er te weinig planten per vierkante meter groeien, dreigen ze snel te groot te worden. Alle wortelen die te dik zijn worden afgevoerd als veevoer en brengen dus voor de teler niets op. Een goede opkomst kunnen we stimuleren door op tijd te beregenen. Als het lang duurt voordat al het zaad opkomt ontstaat ’tweewas’. De planten vertonen dan onderling verschil in groeistadium en dat is ongewenst, omdat de oudste planten de jongere planten overgroeien.

Groeiseizoen

Het groeiseizoen van Parijse wortelen duurt ongeveer 100 dagen. Daarom kunnen ze al in de zomer geoogst worden. Bij het zaaien houden we al rekening met onze verwerkingscapaciteit. We zaaien per week niet meer dan we 100 dagen later kunnen verwerken.

Bemonstering

Kort voor de oogst gaan onze teeltbegeleiders het veld in om monsters van de wortelen te nemen. We beoordelen de monsters op de maat, de vorm en de kwaliteit van de wortelen. Een goede partij kenmerkt zich door een mooie ronde vorm en is vrij van ziekten.

Oogst

Voor de oogst schakelen we onze loonwerker in. Hij gebruikt één machine om het loof te verwijderden, de wortelen te rooien en de grond uit te zeven. Deze machine verzamelt de wortelen in een bunker en lost ze vervolgens in kiepwagens. In die kiepwagens komen ze naar Creil om te worden verwerkt. In Drenthe reinigen we eerst de wortelen met een schoningsmachine. Dan laden we ze op vrachtwagens en transporteren ze naar Creil.

 

In Creil worden de aangevoerde wortelen gewassen en gesorteerd in verschillende maten. Meestal worden de gesorteerde wortelen direct afgevoerd naar de conservenfabrieken. Soms worden ze enkele dagen opgeslagen in het koelhuis.