
Historie en Geschiedenis
Onze reis van vakmanschap en vernieuwing door de jaren heen.
Het begin
In 1938 is de Nederlandse staat in het IJsselmeer begonnen met het leggen van een dijk bestemd voor de toekomstige Noordoostpolder. Na een periode van twee jaar pompen viel de kersverse polder in 1942 droog. Er werd toen riet gezaaid, sloten gegraven en draineerbuizen gelegd om de weke grond droog te krijgen. In 1954 is Jan Veendrick, de vader van Hans, Jos en Frans, vanuit Gelderland in de buurt van Arnhem naar de Noordoostpolder gekomen om een boerderij te pachten. Hij leverde zijn boerderij daar in en kreeg hier een gemengd bedrijf van 24 hectare. Hij startte begin jaren 60 met de teelt van bloembollen, o.a. tulpen en gladiolen.

Belangrijkste mijlpalen
-
1975
Oprichting
In 1975 richtte Hans Veendrick het bedrijf Veco Groenten en Fruit B.V. op. Veco B.V. begon met het telen, wassen en snijden van de zogeheten marktwortelen (winterwortelen). Later, in 1979, werd er overgestapt naar de waspeen en verwerking van groenten voor derden.
-
1980
Twee broers
In 1980 verhuisde Veco B.V. naar het Creilerpad. Jos Veendrick en Frans Veendrick, de twee mededirecteuren zijn in 1982 bij het bedrijf gekomen. Zij hadden samen een bedrijf, Gebr. Veendrick in de teelt van bloembollen (tulpen).
-
1982
De bedrijven gingen samen
In 1982 gingen de twee bedrijven samen en is er begonnen met de teelt van zilveruien voor een zilveruien verwerker.
-
1985
Pensioen
In 1985 ging de directeur van deze onderneming met pensioen. Veco B.V. heeft de machines overgenomen en is gestart met het schillen en verwerken van zilveruien.
-
1988
Eerste Parijse wortelen
In 1988 werden er voor het eerst Parijse wortelen geteeld.
-
1994
Bouw eerste koelloods
In 1994 bouwde Veco B.V. haar eerste koelloods.
-
2006
Overneming Prodimex
In 2006 neemt Veco B.V. Prodimex over.
-
2013
Specialisatie zilveruien en Parijse wortelen
In 2013 neemt Veco B.V. het besluit om niet langer actief te zijn in de bloembollensector en zich verder te specialiseren in de teelt en verwerking van zilveruien en Parijse wortelen.
-
2014
Uitbreiding koeling
In 2014 zijn er voor het laatst producten verwerkt op de locatie van Prodimex. De koeling werd in 2014 uitgebreid tot 61.000 m3
-
2015
Nieuwe verwerkingsruimte
In 2015 is er een nieuwe verwerkingsruimte gerealiseerd dat volledig is gericht op een efficiënte verwerking van de zilveruien met het oog op kwaliteit en voedselveiligheid.
-
2017
Plaatsing 2000 zonnepanelen
In 2017 heeft Veco B.V. ruim 2000 zonnepanelen op de daken van de koelcellen en verwerkingsruimte laten plaatsen. De zonnepanelen zijn goed voor een opbrengst van 700MwH per jaar. Dit staat gelijk aan een Co2-uitstoot besparing van 250.000 KG en het planten van 800 bomen.
-
2019
Toetreding & pensioen
In 2019 is Sjoerd Veendrick toegetreden tot de directie. Hij volgt zijn vader, Jos Veendrick op, die in mei 2019 met pensioen is gegaan. Sjoerd is onder andere verwantwoordelijk voor de teelt van de zilveruien.
-
2021
Opvolging directie
Mark Veendrick volgt Frans Veendrick op als directie binnen het bedrijf. Naast directie gaat Mark ook over de verkoop van zilveruien, Parijse wortelen en overige producten.
-
Heden
Samen vooruit
Momenteel is Veco B.V. gespecialiseerd in het verwerken van groenten tot halffabricaten voor industriële klanten. De focus ligt op zilveruienen Parijse wortelen. Veco B.V. verhuurt ook koelcellen aan derden voor opslag. Jaarlijks verwerkenwe ongeveer 40.000 ton groenten op locatie in Creil, waar de strenge regels voor hygiëne en voedselveiligheid worden gehanteerd volgens het FSSC 22.000 bedrijfssysteem.
Meer weten over onze geschiedenis?
Neem contact op voor aanvullende informatie of archiefmateriaal.